Почетна
Добредојде во ЕГО!
Демократија за почетници Печати Е-пошта
Архива - 332
Автор: ЕГО Редакција   
Четврток, 01 Мај 2014 20:12

Демократија за почетници

1. Веќе видено: Ми здосади да победува една те иста партија, едни те исти да губат, а најмногу - едни те исти да не излегуваат на избори. Уште повеќе што неизлегувачите се најбројната (а)политичка групација во однос на сите останати, вклучувајќи ја и победничката коалиција!

Се вели дека при демократски избори гласачот треба да се определи за најдобрите, за оние кои ги застапуваат неговите ставови и интересите на целото општество, Демек, изборите се процес во кој гласачот се определува за оние кои се добри, чесни, паметни, убави, мудри, емоционално стабилни, полни со доблести, без пороци... При недостаток на такви квалитети кај понудените кандидати, ликува логиката дека е подобро да не се излегува на избори, отколку да се даде гласот за погрешни луѓе. Зашто, ако демократијата подразбира гласање за најдобрите, а најдобрите ги нема како избор, тогаш подобро е да се остане дома и да не се гласа. Но со тоа се урива целата смисла на демократијата.

2. Демократијата не е измислена како некаков пандан за избор на мис, туку како потреба за мирна смена на власта, без да се вадат гилотините од визба. При тоа не е важно каков кандидат ќе седне на тронот, туку побитно е сето тоа да мине без колежи, клади и бесилки.

Повеќе...
 
 

332

Анкета

Дали би го менувале името за влез во унијата?
 


Карпатија
___________________________
Rustiko
___________________________

Зк Пелагонија

Водовод

Буре

Квасара Битола

Стоматолошка ординација Д-р Јолевски
_______________________________